صفحه اصلی » مقالات تخصصی خودرو » عیب‌‌یابی خودرو به زبان ساده

عیب‌‌یابی خودرو به زبان ساده

عیب یابی
۸ آبان ۱۳۹۴
0
1,133 بازدید

حیاتی‌ترین پیـچ

با تفکر به اینکه چرخ‌های اتومبیل تمام وزن کل خودرو و سرنشینان آن به همراه فشارهای وارده بر محورها هنگام رانندگی و انجام مانورهای ناگهانی را تحمل می‌کنند، می‌توان دریافت که چه وظیفه خطیر و پرفشاری را به دوش می‌کشند. حال تصور کنید که تمامی این فشار برعهده بین ۳ تا ۶پیچ در خودروهای سواری و نیمه‌سبک قرار دارد؛ آنگاه متوجه خواهید شد که این پیچ‌ها به چه اندازه مهم و حیاتی هستند.
به گزارش پایگاه خبری «عصر خودرو»، به همین دلیل نیز طراحی و ساخت آنها بسیار دقیق و با بهترین کیفیت انجام می‌گیرد. این قطعات بسیار کوچک به اندازه ابعادشان از ذهن و فکر مالک و راننده به دور مانده‌اند درحالی که رسیدگی و بازرسی دوره‌ای آنها در طی زمان بسیار حیاتی است.

کوچک اما مهندسی‌شده:

برای اتصال چرخ خودرو به توپی یا پلوس محورها روش‌های متنوعی وجود دارد اما کلیت آن برای خودروهای رایج سواری تا خودروهای نیمه سنگین و حتی خودروهای تجاری سنگین از دو حالت عمده خارج نیست و آن اینکه اتصال از طریق پیچ و یا مهره به محور انجام می‌‌گیرد که حالت اول بیشتر در خودروهای قدیمی و نیمه سنگین چون شاسی‌بلند‌ها و وانت‌ها کاربرد دارد و حالت دوم بیشتر در خودروهای امروزی و سبک دیده می‌شود.
پیچ و مهره متناسب با ابعاد رینگ و سایز تایر خودرو و ویژگی‌های فنی آن طراحی و تولید می‌شود که در هر دوحالت بخش انتهایی پیچ و یا مهره که به رینگ متصل می‌شود، به‌صورت مخروطی یا به اصطلاح فنی کونیک (Conical برگرفته از واژه Cone به معنای مخروط) و یا به‌صورت قوس‌دار ساخته می‌شود تا با اتصال به لبه مخروطی و یا قوس‌دار سوراخ پیچ‌های رینگ آن را محکم به محور متصل کند، از این رو استفاده از پیچ با سایز و طرح مناسب رینگ اهمیت بسیاری دارد.

معضلات کوچک با عواقب بزرگ:

پیچ چرخ‌ قطعه بسیار کوچکی است که تا زمان تعویض تایر پنچر یا بروز مشکل درناحیه چرخ هیچ مراجعه‌ای به آن نشده و از این رو از دیدرس و بررسی دور می‌ماند؛ درحالی که آگاهی از شرایط و سلامت پیچ و مهره‌های چرخ بسیار حیاتی است. در ادامه به بررسی مهم‌ترین نکات و مشکلات پیرامون پیچ و مهره چرخ می‌پردازیم.
جهت صحیح مهره: تکلیف پیچ کاملا روشن است اما در مورد مهره همواره دقت داشته باشید که قسمت قوس‌دار و یا مخروطی به سمت رینگ بسته می‌شود. قوس و یا مخروط، ضمن محکم‌کردن رینگ به محور، رینگ را در جای اصلی خود نگه می‌دارد. برعکس بستن مهره موجب برخورد لبه تیز رینگ به دندانه‌های رزوه پیچ شده و ضمن خراب‌کردن آن احتمال بریدن پیچ و کنده‌شدن چرخ در سرعت بالا و تحت فشار را افزایش می‌دهد.
صحیح بستن پیچ‌ها: ابتدا پیچ‌ها را با دست بسته و همگی را به انتها برسانید سپس به صورت رو‌به‌رو اقدام به بستن پیچ یا مهره‌ها کنید. به ترتیب بستن پیچ‌ها به صورت دوار موجب بد قرارگرفتن رینگ شده و به پیچ و مهره فشار می‌آورد.
سفت کردن: سفت کردن نهایی را همواره با ابزار مناسب سایز مهره و با فشار معقول انجام دهید.
هرگز به منظور افزایش فشار وارده، به بخش انتهایی آچار چرخ لوله اضافه نکنید؛ واردآوردن فشار بیش از حد موجب خراب شدن مخروطی و یا بریدن پیچ می‌شود. این موضوع در رینگ‌های آلیاژی موجب ترک خوردن رینگ شده و آن را بلااستفاده و رانندگی با آن را خطرناک می‌سازد. بهتر است برای سفت‌کردن پیچ رینگ‌های آلیاژی از تورک‌متر استفاده کنید.
استفاده از روان‌کننده ممنوع: چرخ همواره در معرض شرایط محیطی قرار گرفته و پیچ‌ها آلوده و زنگ‌زده می‌شوند و باز و بسته‌کردن آنها دشوار می‌شود و برای رفع آلودگی از روی پیچ و مهره آنها را با فرچه سیمی تمیز کرده و با فشار باد پاک کنید.
پیچی که به درستی سفت شده باشد هرگز شل نخواهد شد اما استفاده از روان‌کننده (روغن یا گریس) خطر شل‌شدن پیچ را به شدت افزایش می‌دهد. شل شدن پیچ در چرخ با صدای برخورد رینگ با توپی و لرزه افتادن خودرو در خلال حرکت همراه خواهد بود.
پیچ و مهره نو: رزوه خراب و یا پیچ و مهره‌ای که بخش آچارخور آن آسیب دیده است را بلافاصله تعویض کنید. خراب‌بودن آچارخور مهره موجب رد شدن آچارچرخ تحت فشار و در نهایت کچل شدن آچارخور و قفل‌شدن پیچ یا مهره در جای خود می‌شود.
خراب بودن رزوه‌ها نیز موجب بد بسته‌‌شدن پیچ یا مهره شده و استحکام خوبی به همراه ندارد.

برچسب ها :

ما را دنبال کنید
نظرات کاربران
نظر دهید

عضویت خبرنامه

برای استفاده از این سرویس لازم نیست هیچگونه هزینه ای پرداخت کنید.!

تنها ایمیل خود را وارد کنید تا به صورت هفتگی مطالب وب سایت برای شما ارسال شود.


تبلیغات